Plantenfilters, een must in elke tuin

Eigenlijk is een plantenfilter een must voor de vijver. Zeker bij een koi vijver! Hieronder staat uitgelegd waarom dit soort filtersysteem nodig is voor uw vijver.

Een vijver moet gezien worden als een stukje natuur wat we willen nabootsen in een idee van een badkuip in de tuin. Daarbij komt gelijk het probleem dat bij een koi vijver geen of weinig vijverplanten aanwezig zijn dit omdat karpers er bekend om staan dat ze graag vroeten in planten en vijveraarde en of substraat. Daarom is er juist bij dit soort type vijver een plantenfilter nodig. Dit ga ik u verder uitleggen.

Optimale waterkwaliteit voor Koi karpers

Waterkwaliteit van de vijver is voor de dieren die erin moeten leven van groot belang. Zonder goede waterkwaliteit zullen uw vissen ziek worden of zelfs sterven. Het vijverwater moet dus sowieso gefilterd worden door een goed (werkend) filter.

Uw vissen eten het voer dat ze van u krijgen. Daarbij produceren de vissen dus ook gelijk afvalstoffen. Ook bladeren of ander vuil wat in de vijver komt zorgt voor afvalstoffen. Deze afvalstoffen moeten dus verwerkt worden door het filter. Een deel van deze afvalstoffen wordt in het vijverfilter omgezet in stikstofhoudende meststoffen. Maar niet alle afvalstoffen kunnen omgezet worden.

Afbraak van giftige stoffen

De nitraten (NO3), fosfaten en andere (giftige) stoffen kunnen alleen afgebroken worden dmv opname van planten. Dus dit houd in dat zonder planten de cyclus niet compleet is. De giftige stoffen komen elke keer weer terug in de vijver wat als gevolg zal hebben dat de waterwaardes van het vijverwater niet kloppen en gevaarlijk gaan worden voor uw vissen.

Los het op met een plantenfilter

Het plantenfilter wordt steeds vaker al toegepast bij de vijvers. Een plantenfilter is dus geschikt voor elk soort type vijver. Alleen bij de koi vijver moet het eigenlijk een pre zijn. Een andere benaming voor een plantenfilter is een helofytenfilter. Met dit woord word dus een plantenfilter mee bedoelt. Het voordeel van een plantenfilter is dat deze vrij eenvoudig te maken is.

Dus de aanschaffings kosten zullen erg mee vallen wanneer u ervoor kiest deze zelf te maken. Daarom kan een plantenfilter van van alles gemaakt worden als het maar een bak vormt. Maar houd wel rekening dat de bakken makkelijk verwijderd kunnen worden om bijvoorbeeld schoon te maken of dergelijke. De planten plant je het beste in substraat maar wel met de kluit nog aan de plant. Hiermee zorgt u er voor dat de plant sneller en gemakkelijker aan kan zetten.

De werking van een plantenfilter kan vergeleken worden met als het ware een zandfilter. In het helofytenfilter groeien planten of te wel helofyten. Deze planten zijn planten die in ondiep water groeien. Bij het maken van de keuze welke planten erin het filter gaan, moet u eraan denken dat dit het liefst snelgroeiende planten zijn.

Daarom

Hofste Techniek

Altijd de gewenste kwaliteit
Advies op maat
Op tijd geleverd
Persoonlijk contact

Bacteriën zuiveren alles

Om dit gehele verhaal samen te vatten kunt u het beste lezen dat een plantenfilter bestaat uit bacterien. Deze bacterien zijn de sleutel van het filter en zuiveren alles. De planten in het filter zorgen voornamelijk alleen voor de zuurstof toevoer. De wortels van de planten zorgen er tenslotte voor dat de substraat/bodem niet zal verstoppen.

Welke snelgroeiende plant is uitermate geschikt voor een plantenfilter? Het antwoord is eigenlijk heel simpel, alle vijverplanten zijn geschikt. Maar meestal worden de gras-achtige planten hiervoor gebruikt.

Deze stoffen zullen door het filter omgezet worden in luchtstikstof wat dan niet meer schadelijk zal zijn. Fosfaten worden in uw filter als het ware gebonden. Om verzadiging van uw filter te voorkomen is het raadzaam om elke keer de planten te scheuren/herplanten of te snoeien. Dit zodat de plant altijd door wil blijven groeien en zo de meeste voeding uit het filter te halen.

Een plantenfilter is 1 groot zuiverend filter wat werkt op bacterien en planten. Uw filter is instaat om stikstof en fosfaten uit het vijverwater te halen.

Onder stikstof word verstaan o.a.:

  • Nitraten
  • Eiwitten
  • Ammonium zuren.

Meer informatie of offerte aanvragen

Meer informatie hebben over plantenfilters of een offerte aanvragen?